Cultureel erfgoed Vledder

Het cultureel erfgoed van Vledder en omstreken is tastbaar. Het gebied heeft een lange geschiedenis, die zijn sporen heeft achtergelaten. Overal in het landschap zijn ze zichtbaar. Als u hier wandelt of fietst, reist u een beetje door de tijd.

Koloniën van Weldadigheid
Zo waren in Frederisoord en Wilhelminaoord de vrije koloniën gevestigd van de Maatschappij van Weldadigheid, die onlangs is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er staan nog heel wat mooie monumenten: de koloniewoningen voor ambtenaren en kolonisten, de oude bosbouwschool, het rustoord, het logement Frederiksoord… 20 april 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar. In dit jaar zijn er veel activiteiten te beleven. Wilt u meer weten over de unieke Koloniën van Weldadigheid, bezoek dan eens Museum de Koloniehof in Frederiksoord. Bezoek de website welkom toen welkom nu.

Culturele Hoofdstad
Leeuwarden is dit jaar, 2018, cultureel hoofdstad van Europa. Daarvan komen twee leuke evenementen naar Frederiksoord. Waaronder:
Theaterspektakel Welstaat, 19 t/m 29 september 2018.
Een muziektheaterbeleving waardoor u de Maatschappij van Weldadigheid met nieuwe ogen gaat zien.
Into Nature | Out of darkness, 1 juli t/m 16 september

Holtingerveld
U kunt nog veel verder terug in de tijd. Op het Havelterveld sieren mysterieuze hunebedden en grafheuvels uit de prehistorie de horizon. Weer van veel recentere datum zijn de bomkraters uit WOII op ditzelfde veld. De Johannes de Doperkerk in Vledder dateert daarentegen uit de veertiende-vijftiende eeuw. Zo hopt u op uw tochten door de omgeving eeuw in en eeuw uit. In 2018 nieuw informatiecentrum Holtingerveld.

Gezellige brinkdorpen
Gelukkig beschikken de  brinkdorpen over middeleeuwse brinken met moderne terrassen waarop u kunt uitrusten van uw tocht door de natuur en de tijd.